Her bireyin günlük harcadigi kalori miktari , vücudun alisik oldugu sivi ve besin tüketimi farklidir. Bariatrik cerrahi operasyon geçirmis bireylerin vücudunda yeterince kalori rezervi bulundugundan ve ameliyat sonrasi beslenme miktarinin sinirli olacagindan dolayi , öncelikli olarak  vücudun üretemedigi , disaridan alinmasi elzem olan besinleri yeteri kadar tüketilmesine  özen gösterilmelidir. Bu temel nutrientler dengeli ve yeterli biçimde alindigi takdirde disaridan takviyeye ihtiyaç duymaksizin saglikli , ideal bir kiloya erisilebilindigine onlarca defa tanik oldugumuzu söyleyebiliriz.

 

 
Su : Günlük tüketim min. 1 - 1,5 lt olmalidir. Birdenbire içilmemesi gerektiginden ameliyat sonrasi sürekli yaninizda bulundurulmali ve tüketilmelidir. Su kontrolünüzü idrar renginizden yapabilirsiniz. Koyu ise su tüketiminizi arttirmaniz gerekir. Su tüketimi , yag metabolizmasi açisinda da önemlidir . Halsizlik , bas dönmesi , bas agrisi , yorgunluk , bayginlik vb. sikayetlerin baslica sebebi yeterli sivi alinmamasina bagli olarak gelisen su kaybidir ( dehidrasyon) .

 

Protein : Temel yapitaslarimiz olan aminoasitlerden meydana gelirler.  Tüp mide ameliyati sonrasi farkli protein kaynaklariyla beslenmek  önemlidir. Çevremizdeki besin kaynaklarinin büyük çogunlugu karbohidrat bakimindan zengin oldugundan bariatrik ameliyatlar sonrasinda kalori kaynagi olarak proteince zengin besinler tüketmeye özen gösterilmelidir. Normal bir kisinin günde 60-100 gram protein ihtiyaci vardir.. Dogada bulunan farkli aminoasitler farkli sekillerde biraraya gelerek farkli proteinleri olustururlar vücudumuzun tüm bu aminoasitlere ihtiyaç duydugunu unutmamiz ve protein içerigi yüksek gidalarla beslenmenin yaninda farkli protein kaynaklarini yeteri kadar tüketebilmeye de özen göstermek gerekir . Örnegin kahvaltida yumurta yediyseniz öglen hayvansal bir ürün aksam ise protein içerigi yüksek sebze tüketmeniz daha uygun olacaktir .

 


Vitaminler : Ihtiyaç duydugumuz vitaminlerin pek çogu vücudumuz tarafindan üretilemez ve günlük olarak disaridan alinmasi gereklidir. Her vitaminin belli metabolik görevleri vardir ve eksikliklerinde belirtileri farkli sekillerde ortaya çikar . Kimi zaman bu belirtiler dogrudan anlasilamasa da vitamin eksikligi ;  Halsizlik , mide bulantisi , saç dökülmesi , bayginlik hissi , üsüme , unutkanlik ,odaklanamama , depresyon , görme bozuklugu , cinsel problemler  gibi pek çok soruna neden olabilir. Vitaminler vücudumuzun kontrolörleridirler. Bu sebeple dogal, taze , uygun sekilde pisirilmis , mevsiminde sebze ve meyve tüketimine özen gösterip ögünlerinizde vitmain içerigi yüksek gidalara yer vermeniz gerekir.



 

Mineraller :  Tüm biyolojik aktivitelerde rol oynayan mineraller sinir ,sindirim , bagisiklik gibi pek çok sistemimizde önemlidir.  Sindirim sisteminde yapilan degisiklikler sonucunda mineral eksikligi  görülebilir.  Demir , Potasyum , Kalsiyum gibi onlarca mineral  yetersiz alinmasi halinde disaridan takviye edilmelidir.  Mineraller metabolizmanin yardimci elemanlari olarak düsünülebilir. Bu sebeple bir diger öncelikli besin maddemiz , mineral içerigi yüksek olan , dogal , taze , marketing olmayan , uygun pisirme ve kombinasyonlarla , emilim düzeylerini maksimum seviyede tutmaya özen gösterecegimiz besin maddeleridir .